۲ میلیون نفر از بازار تولید و ۸۰۰ هزار نفر از بــخش خدمــات خــارج شـــــده‌اند/ علـت اصــلی ناامیدی از یافتن شغل مناسب است/ دو راهکار برای غلبه بر جوناامیدی در بازار کار

کارشناس مسائل اقتصادی گفت: یکی از مهمترین دلایل کاهش جمعیت فعال، افق منفی دید نیروی کار نسبت به پیدا کردن شغل است. وقتی شرایط اقتصادی شرایط مطلوبی نیست، نیروی کارمتوجه وضعیت اقتصادی است که در چنین شرایطی نمی تواند شغل مناسبی داشته باشد، لذا امید خود را به پیدا کردن شغل مناسبی درخور تحصیلات یا توانایی و پتانسیل و حرفه ای که آموخته را از دست می دهد.

گروه صنعت و بازرگانی پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، خبرها حاکی از آن است که به دلیل شیوع ویروس کرونا در سال گذشته نزدیک به ۲ میلیون نفر از بازار تولید و ۸۰۰ هزار نفر از بخش خدمات خارج شده اند، ضمن اینکه آمارهای بیکاری نیز به دلیل عدم تقاضای جویندگان کار کاهش یافته است. در بحران اقتصادی و درآمدهای کم و گسترش فقر کاهش آمار جویندگان کار خبر از ایجاد وضعیتی به مراتب بدتر از آنچه گمان می کنیم می دهد، وضعیتی که موجب شده نیروی کارجوان و انرژی زمینه ای برای فعالیت خود نبیند، لذا به ناچار ماندن در خانه یا به نوعی بیکاری را انتخاب کند. حسین درودیان اقتصاد دان و استاد دانشگاه دلایل کاهش جمعیت جویای شغل و راهکارهای کاهش تبعات فشارهای اقتصادی را بیان کرده است.

حسین درودیان کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت و گو با رادار اقتصاد به مساله کاهش آمار جمعیت فعال و جویای شغل پرداخت و دلایل این موضوع را برشمرد و گفت: با اینکه در حال حاضر ایران، دارای جمعیت جوان قابل توجهی است که آمادگی ورود به بازار کار و تولید را دارند، جوانان تحصیل کرده ای که در مشاغل مختلف می توانند برای اقتصاد ارزش آفرینی و آورده های خوبی داشته باشند، اما شاهد کاهش جمعیت جوان جویای کار براساس آمارهایی که دریکی دو سال گذشته منتشر شده هستیم. ضمن اینکه در سال ۹۹ به دلیل شیوع بیماری کرونا ۲ میلیون نفر از فعالیت های مولد بیرون رفته و نزدیک به ۸۰۰ هزار نفر هم از فعالیت های خدماتی خارج شده یا به عبارت بهتر به جمع بیکاران افزوده شده اند.

وی در این باره توضیح داد: یکی از مهمترین دلایل کاهش جمعیت فعال، افق منفی دید نیروی کار نسبت به پیدا کردن شغل است. وقتی شرایط اقتصادی شرایط مطلوبی نیست، نیروی کارمتوجه وضعیت بد اقتصادی است که در چنین شرایطی نمی تواند شغل مناسبی داشته باشد، لذا امید خود را به پیدا کردن شغل مناسبی درخور تحصیلات یا توانایی و پتانسیل و حرفه ای که آموخته را از دست می دهد. افزایش روحیه ناامیدی نسبت به پیدا کردن شغل مناسب باعث کاهش آمار مشارکت اقتصادی می شود.

مدرس اقتصاد دانشگاه تهران علت خانه نشینی و عدم مشارکت در فعالیت های مولد توسط نیروی جوان کشور را اینگونه توضیح داد: در عین حالی که جمعیت جوان توان انجام کار را دارد و مایل به رفتن بر سر کار و شغلی است که می تواند در آن نقش آفرینی خوبی برای اقتصاد و جامعه داشته باشد اما چون بسترهای لازم برای ایجاد مشاغل مختلف در جامعه فراهم نشده و یا حقوق و دستمزدها آنقدر پایین است که صرف هزینه های جانبی و رفت و آمد و... را نمی کند لذا مشارکت جوانان در امر تولید کاهش می یابد، این مساله علاوه بر اینکه باعث کاهش نرخ مشارکت اقتصادی می شود اما از یک سو نیز موجب کاهش نرخ بیکاری می شود در حالی که جمعیت بیکاران روز به روز افزایش می یابد.

وی با اشاره به چند راهکار مهم برای عبور از وضعیت موقتی فعلی گفت: دو کار اصلی یابد انجام شود یکی در حوزه امید آفرینی و ایجاد انتظارات مثبت در جامعه است که این موضوع فقط از طریق مبارزه با فساد، تثبیت و کنترل بازار ارز و اجرای برخی از طرح های حمایتی از دهک های پایین می تواند در جامعه امید آفرینی کند.

وی در این باره تصریح کرد:  وقتی امید به جامعه تزریق شود خود به خود جمعیت فعال وارد بازار کار می شود.البته اینجا باید ظرفیت جذب نیز برای جمعیت فعال وجود داشته باشد یعنی دوباره وقتی نرخ مشارکت بالا می رود و نیروی کار وارد بازار برای فعالیت های مولد می شود، اگر مشاهده کند در واقعیت اتفاقی رخ نداده است دوباره به وضعیت قبلی برمی گردد و تاثیر این موضوع را آنگاه در افزایش نرخ رسمی بیکاری خواهیم دید.

حسین درودیان با بیان دو راهکار گفت: برای این منظور دولتمردان بهتر است دو کار عملی را به عنوان راهبردهای کنونی مد نظر قرار دهند. راهبرد اول کاهش آسیب پذیری اقتصاد ایران از تحریم هاست که به سرعت و با سیاست گذاری های درست یعنی مدیریت صحیح اقتصاد داخلی باید انجام شود. برای تحقق این مساله مهم مجموعه اقدامات جزیی وکلی که دراقتصاد انجام می شود باید ذیل عناوینی مطرح شود که تاثیرپذیری سوء اقتصاد ایران را از تحریم های آمریکا به شدت کاهش می دهد.

وی در این باره به چند مورد اشاره کرد و گفت: مثلا باز تعریف کانال های تجاری و ارزی کشور به سمت کشورهایی که از آمریکا استقلال بیشتری دارند یا کانال هایی که تحریم پذیری کمتری دارند یک راهبرد خوب برای مقطع کنونی تا زمانی است که تحریم ها پایان بیابد. اگر سیاست گذاری های اقتصادی و اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران انجام شود قطع به یقین بسیاری از چالش هایی که از ناحیه تحریم ها نیست حل می شود. چالش هایی که درفقدان مدیریت و سیاست گذاری صحیح به شکل شدیدتری خود را در زمان تحریم ها نشان می دهد.

وی در این مورد بیان داشت: بنابراین اصلاحات از درون اقتصاد مهم است چرا که اگر این اصلاحات به درستی انجام شود با آورده های مالی که از اصلاحاتی مثل مالیات وبانک و برای تولید ایجاد می شود می توان تولید را افزایش داد و نیروی جوان را برای فعالیت های مولد به کار گرفت.

حسین درودیان کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی خاطر نشان کرد: همچنین اجرای برخی طرح های پیشران ملی در داخل در حوزه هایی که تامین زنجیره آن کسب و کار، حساسیت کمتری به واردات دارد، یعنی برای تداوم آن کسب و کار نیاز چندانی به واردات مواد اولیه و نهاده و ... از خارج نداشته باشیم که نگران تاثیرات سوء تحریم ها بر تامین و واردات آن کالا باشیم.

وی در این باره توضیح داد: این مساله نه تنها در واردات مهم است بلکه در صادرات نیز به دلیل تامین نیازهای داخلی کشور باید مورد توجه قرار بگیرد. یعنی علاوه بر اینکه نیاز کمتری به مواد اولیه و کالاهای واسطه ای برای واردات داریم باید محصول نهایی تولید شده را تا حد برطرف کردن نیاز داخلی با قیمت مناسب به دست مصرف کننده ایرانی برسانیم تا فشار قیمت از روی مصرف کننده برداشته شود، در صورت تولید مازاد محصول آنگاه می تواند برای صادرات آماده شود. این راهبردها برای زمان تحریم هاست، لذا اگر به این موارد دقت شود علاوه بر آرامشی که در بازارهای مختلف خواهیم داشت، قطعا با ایجاد شغل می توانیم از نیروی جوان مستعد و با انرژی در بازار کار استفاده کنیم.

۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۹
کد خبر: 17474

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha